top of page

De gezondere borrelplank!




Als er iets te vieren is gebeurt er vaak bij iedereen hetzelfde: we zitten in zo’n mooie verjaardagskring én de Borrelplank komt op tafel.

We kennen hem allemaal: blokjes kaas, plakjes leverworst, chippies en bitterballen. Natuurlijk mag je genieten op een feestjes, maar met alle feestdagen die eraan komen kan dat wel een beetje oplopen. Tijd om dat eens anders aan te pakken!

Hier hebben we een aantal makkelijke hapjes voor jullie. Met deze hapjes tover je jouw borrelplank in no time om tot een eye catcher ;).


SPICY MIXED NUTS

Zelf houden we wel van een lekker borrelnootje, maar wist je dat er door de borrelnootjes best wel veel zout zit? Nou bij deze nootjes dus niet. Je kan deze nootjes dus gezond snacken ;)

You need: 

  • 1 teentje knoflook of knoflookpoeder

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • ½ theelepel chilipoeder

  • 200gr ongebrande noten (kies noten die jij lekker vindt en mix die)

Do’s: 

  1. Verhit de olie in een koekenpan.

  2. Pers de knoflook en voeg dit samen met de noten aan de olie toe. Verhit dit ongeveer 1 minuut en meng het goed met elkaar.

  3. Voeg de noten toe en blijf alles goed mengen. Bak alles ongeveer 5 minuten en blijf de hele tijd alles goed omscheppen om aanbranden te voorkomen.

  4. Laat even afkoelen en serveer dan in een mooi schaaltje 😉.

FLATBREAD uit de pan.

Dit brood is bij ons een groot succes. Zelfs zonder borrelplank wordt er gevraagd of ik deze wil klaarmaken. Gewoon omdat hij zo lekker weg te happen is. Heerlijk met wat beleg erop of als wrap, maar vooral lekker voor bij de borrel!

You need: 

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel

  • 200 ml yoghurt

  • Heel klein beetje zout

​(voor een volkoren variant: vervang het zelfrijzend bakmeel voor 250 gr volkorenmeel met 1 tl bakpoeder)

Do’s: 

  1. Zeef de meel boven een kom.

  2. Voeg hieraan de yoghurt en de zout toe en meng dit tot een soepele deegbal. Is het wat te ‘nat’? Dan kun je altijd voorzichtig iets meer meel toevoegen.

  3. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het 15 minuten rusten.

  4. Verdeel het deeg in ongeveer 4/5 gelijke delen.

  5. Strooi wat meel op het werkblad en duw met je vingers een stuk deeg helemaal plat. Je kan ook eventueel een deegroller gebruiken om hem mooi dun te krijgen.

  6. Verhit in een grote koekenpan op hoog vuur een klein beetje olie. Bak de flatbreads 2 minuten per kant goudbruin.

Hummus

Oke oke… meestal kopen wij gewoon hummus in de supermarkt. Maar weten jullie dat het eigenlijk heel makkelijk zelf te maken is? En het is natuurlijk veeeeel lekkerder als je het zelf hebt gemaakt. Ideaal om allemaal lekkere groentes in de dippen. Geef je creatieve brein de vrije loop, want hoe meer kleur hoe leuker het staat op je borrelplank.

Needs: 

  • 60 gr Tahin

  • 60 ml citroensap

  • 1 teentje knoflook

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 260 gr uitgelekte kikkererwten

  • 2-3 eetlepels water

  • Voor de rodere variant: sambal en zongedroogde tomaatjes naar smaak

Do’s 

  1. Mix de tahin met het citroensap in een keukenmachine 1 tot 2 minuten tot een egaal mengsel.

  2. Voeg de knoflook, komijnpoeder en 2 eetlepels olijfolie toe en mix het nogmaals 1 minuut.

  3. Spoel de kikkererwten af en voeg het toe aan het tahinmengsel en mix in de keukenmachine tot het een glad mengsel is. Je basis hummus is nu af!

  4. Voor de rode variant: voeg de sambal en zongedroogde tomaatjes toe. Blijf mixen tot het een egaal mengsel is.

KOMKOMMER TOASTJES

Komkommer en tomaat zien we nu ook wel vaak terug op de borrelplank. Maar met deze toastjes ziet het er toch even wat leuker uit.

You need: 

  • Komkommer

  • Cherrytomaatjes

  • 100 gr hummus (die je natuurlijk zelf hebt gemaakt)

  • 1 takje verse basilicum

Do’s 

  1. Snijd de komkommer in mooie plakjes

  2. Besmeer de komkommer met een laagje hummus

  3. Snijd de cherrytomaatjes in kleine blokjes en hak de basilicum fijn.

  4. Meng de cherrytomaatjes en basilicum met elkaar en leg dit op het laagje hummus.

KNOFLOOK-TIJM CHAMPIGNON/COURGETTE Mix

De olijven op een borrelplank blijven natuurlijk een succes.

Toch dachten wij dat het wel tijd was voor een aanvulling daarop. Deze zijn niet alleen lekker om op je borrelplank te doen, maar ook als aanvulling bij een pasta of (wanneer je iets meer klaarmaakt) bij je gewone maaltijd.

You need: 

  • 300 gr champignons

  • 1 courgette

  • Olijfolie

  • 1 teentje knoflook

  • 1 eetlepel tijm

Do’s 

  1. Veeg de champignons schoon en snijd deze door midden. Spoel je courgette en snijd deze in kleine stukken. Pel en pers de knoflook.

  2. Verhit de olijfolie in een wok en fruit de knoflook kort. Voeg de champignons, courgette en tijm toe en bak alles totdat de groentes gaar zijn.

  3. Serveer de groentes in een schaaltje met kleine prikkers erbij.

Leg dit alles bij elkaar en je hebt een gigantisch mooie en gezonde borrelplank. Uren lang in de keuken staan hoeft echt niet, want de meeste gerechten kosten nog geen 5 minuten om het te maken. Vul je plank voor de rest met allemaal lekkere dippers zoals: komkommer, paprika, selderij, wortels en radijsjes. Ook fruit is heerlijk om weg te happen. Druiven, aardbeien, vijgen, dadels.. noem het maar op! Je kunt natuurlijk eindeloos variëren.

DUS: weg met de kaasjes en de leverworst en HALLO gezonde borrelplank! Succes verzekerd😉

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page